Vind je wiskunde soms lastig? Geen zorgen, je bent niet de enige. Veel leerlingen worstelen wel eens met wiskunde. Maar weet je wat? Met de juiste aanpak kun jij wiskunde de baas worden. Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen, zowel in de klas als thuis.
Tijdens de les: Maak er een gewoonte van
Wiskunde leren begint in de klas. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om het meeste uit je lessen te halen:
Luister goed naar je docent en stel vragen als je iets niet snapt. Echt, je docent vindt het juist fijn als je vragen stelt! Het laat zien dat je meedenkt.
Schrijf alles netjes op in je schrift. Je docent legt veel nadruk op het opschrijven van berekeningen, en dat is niet voor niets. Door alles stap voor stap op te schrijven, begrijp je beter wat je doet. Plus, je krijgt er extra punten voor op je toets!
Probeer mee te doen met voorbeelden die je docent op het bord doet. Soms vraagt je docent wie het antwoord weet. Steek je hand op, ook al weet je het niet helemaal zeker. Van fouten maken leer je juist veel!
Thuis aan de slag: Oefening baart kunst
Je hoeft niet supersaai urenlang met je neus in de boeken te zitten om wiskunde te leren. Hier zijn wat slimme manieren om thuis te oefenen:
Werk in je schrift, ook al heb je een flexboek. Schrijf alle sommen en uitwerkingen netjes op. Dit lijkt misschien extra werk, maar het helpt je echt om de stappen te begrijpen en te onthouden. Plus, zo oefen je meteen voor de toets waar je punten krijgt voor je uitwerking!
Gebruik de linkjes met extra lesstof om meer te oefenen. Maak de sommen eerst in je schrift en controleer dan online of je antwoord klopt. Zie het als een uitdaging: hoe meer sommen je goed maakt, hoe beter je wordt!
De linkjes vind je op wiskundeuitleg.nl. Daar staan ook handige filmpjes die de stof nog eens uitleggen. Het is alsof je een persoonlijke uitleg krijgt, maar dan op je eigen tempo.
Maak van lastige sommen een uitdaging. Bijvoorbeeld bij verhaaltjessommen: lees de som hardop en probeer je voor te stellen wat er gebeurt. Maak er een verhaal van in je hoofd, dat helpt echt!
En vergeet niet: je hoeft niet alles in één keer te snappen. Neem pauzes tussendoor. Even een rondje lopen of wat drinken helpt om je hoofd fris te houden.
Voor de toets: Slim voorbereiden
Als er een toets aankomt, kun je je daar goed op voorbereiden. Hier zijn wat tips:
Begin op tijd met leren, niet pas de avond ervoor. Verdeel de stof over meerdere dagen. Als je de lesstof de avond van tevoren leert dan onthouden je hersenen minder dan de helft de volgende dag. Door veel te herhalen over verschillende dagen, leer je de lesstof pas echt goed en onthoud jij alles tijdens de toets.
Maak een lijstje van de dingen die je nog lastig vindt. Besteed daar extra aandacht aan. Je kunt hiervoor naar de flexuren op school gaan, waar een wiskundedocent je kan helpen. Je kan natuurlijk ook tijdens de les naar je docent gaan om je vragen te stellen.
Maak gebruik van de oefentoetsen op de website van je boek. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.
Tijdens de toets: Blijf rustig en geconcentreerd
Als je dan eindelijk die toets voor je neus hebt, kun je deze tips gebruiken:
Lees elke vraag rustig en aandachtig. Geef je hersenen de tijd om even in te komen. Begin met de vragen die je makkelijk vindt. Dat geeft je zelfvertrouwen voor de rest. Zo kan je rustig opstarten.
Schrijf al je berekeningen op, ook als je denkt dat je het antwoord wel weet. Zo kun je later nog controleren of je geen foutjes hebt gemaakt.
Als je vastloopt bij een vraag, ga dan verder met de volgende. Je kunt altijd later terugkomen als je nog tijd over hebt. Zet wel even een sterretje voor de vraag. Zo weet je welke vragen je niet af hebt gemaakt.
Onthoud: wiskunde leren is als het bouwen van een toren met blokjes. Je begint met een stevige basis en bouwt steeds een beetje hoger. Soms valt er een blokje om, maar dat is niet erg. Je pakt het op en probeert het opnieuw. Met elke som die je maakt, elke fout die je verbetert, en elke vraag die je stelt, word je een beetje beter in wiskunde.
Dus, ga ervoor! Maak van wiskunde jouw favoriete vak. Zo krijg je er in ieder geval veel plezier in!